B.ŠTIAVNICA: V živom šachu si v sobotu zmerajú sily dvaja veľmajstri

10.07.2012 Banská Štiavnica

Banská Štiavnica 10. júla (TASR) - V Banskej Štiavnici si v sobotu 14. júla zmerajú svoje sily naslepo so živými figúrkami šachoví veľmajstri. Uskutoční sa tu už v poradí ôsmy ročník podujatia Štiavnický živý šach.

"Už osem rokov hostí Banská Štiavnica známe šachové osobnosti, ktorých úspechy prekročili hranice Slovenska. Po tom, ako vlani vystúpili legendy svetového šachu Lajos Portisch (HUN) a Vladimír Kaválek (USA) sa v tomto roku do jedného z najkrajších slovenských miest vracia už ako reprezentant Arménska Sergej Movsesian a momentálne 35ty hráč svetového rebríčka Zoltán Almási z Maďarska," informoval Rastislav Marko z Mestského úradu v Banskej Štiavnici.

Obaja hráči absolvujú simultánku na Námestí sv. Trojice, v ktorej sa postavia každý proti desiatim súperom naraz a neskôr so zaviazanými očami odohrajú v nočnej kulise partiu, ktorá napíše ďalšiu kapitolu v histórii akcie. Šachový súboj bude akčnou pastvou pre oči, nebudú chýbať rinčiace zbrane, ani dramatické herecké vložky.

Aj keď živý šach predstavuje vrchol podujatia, o zábavu bude postarané aj počas dňa. V programe si diváci vychutnajú historický šerm, hudbu, jarmok, žonglovanie, sokoliarov, módnu prehliadku, stredoveké hry pre deti, vystúpenia templárov a husitov, ale aj kópiu Gutenbergovho tlačiarenského stroja, ktorú donesie do Banskej Štiavnice slovinský remeselník Janež Rozman.

"Keďže vlani sa na akcii podaril vytvoriť slovenský rekord v historickom tanci (333 osôb), organizátori si dali za cieľ toto číslo v tomto roku prekonať. Či sa im to podarí sa dozvieme krátko po 19.00 h., kedy sa pokus o prekonanie bude konať," podotkol Marko.

Novinkou v programe je aj Dáma. Dve známe herecké tváre si to vyskúšajú v partii naživo, tentoraz v zábavnom duchu pod vedením známeho míma a zabávača Mira Kasprzyka. A figúrkami nebudú trénovaní šermiari, ale návštevníci podujatia.
 

Vyberte región